Vína

24.07.09 11:03:52

Snáď každý už ochutnal výborné španielská vína. Španielsko a jeho vinárstvo je preslávené po celom svete. Plocha obrábanej pôdy, kde rastie práve vinná réva, je zo všetkých Európskych štátov najväčšia a čo sa týka množstva produkcie, potom ju mierne predbehne iba Francúzsko a Taliansko.

Veľmi kvalitné vína pochádzajú z oblastí Rioja, Navarra, Penedes či Ribera del Duero. Tieto vína predstavujú najlepší pomer ceny a kvality vo všetkých kategóriach. Tradičná je výroba sherry v Jerezu, ktoré dominuje na trhu dezertných vín. Rovnako produkcia obľúbených a temperamentných sektov Cava z Katalánska je významnou položkou v produkcií španielských vín.

Pýtate sa, odkiaľ presne tieto kvalitné vína pochádzajú? Medzi najvýznamnejšie regióny španielskej produkcie lahodného moku patrí Ribera del Duero, ktorá sa nachádza juhozápadne od oblasti Rioja. Práve odtiaľ pochádza najprestížnejšie a najdrahšie španielské víno Vega Sicilia. S oblasťou Rioja susedí i oblasť Na varra, kde sa mimo klasických odrôd ako Tempranillo pestuje i Cabernet Sauvignon a Merlot. Rovnako sa tu rodia suché a sladké biele i ružové vína. Medzi ďalšie vinárske oblasti patrí samozrejme Valencia alebo Montila. V týchto regiónoch sa často stretneme s veľkou produkciou lacnejších vín určených k priamej spotrebe, ale i s výnimočnými vínami Reserva a Gran Reserva, ktoré si môžete kúpiť za neuveriteľné nízké ceny. Zabudnúť však nesmieme ani na vinársku oblasť Rioja, ktorá sa delí na tri rôzne oblasti produkujúce trochu rozdielne typy vína. Rioja Alta sa nachádza na západe a je preslávená jemnými, elegantnými slabšími vínami, Rioja Alavesa je známa hlavne ovocnými druhmi vín a v oblasti Rioja Baja rastú predovšetkým tmavé hrozná, základ pre víno s vysokým obsahom alkoholu.

Pre laikov v oblasti produkcie a konzumácie vín uvedieme akúsi stupnicu kvality, ktorá odráža dobu a podmienky zrenia vína. Pokiaľ budete mať na etikete fľaše uvedené "Joven", potom sa jedná o mladé víno, predávané v roku následujúcím po roku zberu, niekedy čiastočne zrejú v sudoch. Ide o víno ľahké, ovocné, určené pre okamžitú spotrebu. "Crianza" sú vína zrejúce minimálne šesť mesiacov v dubových sudoch a ďalších 18 mesiacov vo fľaši. Na trh sa tieto vína dostávajú až po dvoch rokoch od zberu. Označenie „Sin Crianza“ nesú vína, ktoré nezrejú v sudoch. "Reserva" sú vína zrejúce minimálne 3 roky, pričom najmenej 12 mesiacov strávi v dubových sudoch a aspoň jeden rok vo fľaši. Značná časť výrobcov necháva svoje vína zrieť omnoho dlhšie. Vína kvality "Reserva" sa vyrábajú iba v dobrých rokoch a z najlepších vín. Minimálne päť rokov zrejú v pivničné vína "Grand Reserva". Z piatich rokov zrenia sú vína 24 mesiacov v dubových sudoch a ďalšie 3 roky vo fľaši. Pre výrobu vín označenia Grand Reserva sa používajú iba vína z najlepších ročníkov, najkvalitnejších hrozien a iba z určitých viníc.

Na etiketách španielských fľašiach vín sa často uvádza i sladkosť v pojmoch Brut – znamená veľmi suché až suché víno – u sektov, Seco – suché víno, Demiseco – polosuché víno, Abocado – polosladký mok alebo Dulce značí víno s väčšou sladkosťou.

Posledné zaujímavosti...

27.07.2012 Jazykové rozvrstvenie krajiny
24.01.2012 Požičovne automobilov
13.05.2011 Pláže a kúpanie

Naposledy v diskussi...

31.12.2011 Dovolenka v Španielsku
13.08.2011 Učte sa španielčinu v Španielsku!

Posledná fotografia...

Carretera
voda a príroda
zátoka
pláž
Ibiza